Magyar olasz történet

Magyar olasz történet

Egy szép nő ül velem szemben. Minden porcikájából az élet szeretete árad, és a hit adta magabiztosság.Sorsának különös fordulatai bontakoznak ki az elbeszélésből, miközben hallgatom, azt gondolom, hány történet, egyéni dráma van egy-egy betegség mögött. Vajon, ha megkérdeznének minden mellműtöttet, meséljen az életéről…

„Intézetben nőttem fel. Nem azért, mert nem élt az anyám, élt. De az ötvenes éveket írtuk, és ő olyan beosztásban volt, hogy a „párt” azt mondta: nincs ideje a gyerekére. Pedig ilyen nincs, egy anya nem hagyhatja ott a gyerekét!… Sokszor voltam beteg, tizenhárom éves koromra kialakult egy szívbetegségem is. Mindig azt gondoltam: ha itt lenne az anyukám, minden percért éveket adnék az életemből… Ritkán, de volt, hogy nála tölthettem egy-két hetet. Az egyik ilyen esetnél a nevelőapám (anyám férje) úgy megvert, hogy kórházba kerültem. A bűnöm az volt, hogy öszszetapostam a virágokat a fa alatt…

Volt egy kedves gondozónő, aki esténként énekelt nekünk, az ő éneke jutott eszembe akkor, mikor a gyerekem ágyánál ültem, és tudtam, most mesélni kellene, vagy ilyesmi. És akkor elkezdtem énekelni azt a dalt… Ennyi jutott nekem a családból. Nem volt mintám, el is rontottam több kapcsolatomat. Úgy gondoltam, ha két ember szereti egymást és összeházasodik, attól kezdve minden csodálatos lesz. Nem tudtam tolerálni, hogy nem így történt. Szinte az első konfliktusok után feladtam, és felszámoltam a kapcsolatot.

Az egyik „fogadott anyám” az intézetben, akit nagyon szerettem, egy presszóban dolgozott. Én is azt akartam csinálni, amit ő, így lettem cukrász és szakács. Az Anna presszóban dolgoztam, mikor megismerkedtem nagy szerelmemmel, aki német volt, de itt tanult az orvosin. Azon a napon, mikor megkapta a diplomáját, és elindultunk a Balatonra megünnepelni, karamboloztunk, és ő azonnal meghalt. Nekem, aki mellette ültem, szinte semmi bajom nem lett…

Ezután nem sokkal jött egy lehetőség, hogy Olaszországba mehettem előbb pihenni, majd dolgozni. Megfogott a hely, a levegő, a nyugalom. Ez a hely Dél-Olaszországban, a calabriai részen van, itt töltöttem elmúlt hat év felét. A dél-olasz emberek tisztelik a nőt, az anyát, de nagyon zárkózottak. Én megszerettem őket, és megtanultam olaszosan főzni. Ott kezdtem el intenzíven festeni is. Egy impresszárióval még itt Magyarországon ismerkedtem meg, aki, amikor meglátta, ahogy rajzolok, bíztatott, hogy foglalkozzam ezzel hivatásszerűen. A kapcsolat vele ugyan megszakadt, de én elkezdtem festeni.

A csomót a mellemben fürdés közben vettem észre. Hazautaztam a kivizsgálásra, és kiderült, rosszindulatú. A műtét előtt javasoltak egy kemoterápiát, ami „összehúzza” és keményebbé, jobban műthetővé teszi a daganatot. No, az kegyetlenül kemény volt. Egy hét alatt a kezemben maradt a hajam, állandó forgószelet éreztem magam körül – két hónapig tartott, de kibírtam. Egész végig a hitem segített. Én keresztény vagyok, és mindig úgy imádkoztam „uram, a kezedbe adom ezt a kis formátlan testet, tégy vele, amit akarsz!”. Sosem kértem azt, hogy vegye el a szenvedést, csak erőt, hogy kibírjam, amit kell.

Alapvetően vidám természetű vagyok, sokszor kicsit talán bolondnak is néznek. Mikor a kezelést kaptam, egy pszichológus hivatalból segítséget nyújtott nekünk – sok rákos beteget kezeltek azon az osztályon. Mikor ki kellett mennie, nekem szólt, hogy segítsek a többieknek.

Furcsa dolog a betegség, sok mindent átértékel ilyenkor az ember, megváltoznak a fontossági sorrendek. Például sose gondoltam, hogy egyszer az életben olyan vágyam lesz, hogy bárcsak újra nagy fenekem lenne! Én egy felül vékony, alul erős alkat vagyok, és ez mindig zavart. De mikor több mint 10 kilót leadtam, és halálfélelmem volt, úgy vágytam vissza a nagy feneket, mert nekem akkor az egyenlő volt az egészséggel.

Szeretnék segíteni azoknak, akik ugyanezen esnek át. Amit lehet segíteni, szerintem az, hogy rövid ideig tartson. A rövid ideig tartó szenvedés hasznos lehet, a hosszantartó viszont biztosan káros. Ha valaki elengedi magát, az saját magának és a hozzátartozóinak, barátainak is szörnyű.

A Magazint a sugárterápia alatt adták a kezembe. Először el sem olvastam részletesen. Elvittem magammal, és csak Olaszországban kezdtem olvasgatni. Meglepett, milyen fontos és komoly tanácsok vannak benne. Elolvastam a Beata Bishoppal készült cikket, és belefogtam a Gerson-kúrába. Bizonyos dolgok ugyan nem mentek (pl. ricinus), de alapvetően abbahagytam a húsevést, és rengeteg zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottam, – erre ott kint fantasztikus lehetőségem volt. Ami viszont meglepett: a kávébeöntések elvégzéséhez nem kaptam beöntő készüléket. Ezt Olaszországnak abban a részében nem ismerik! Úgyhogy házilag magam fabrikáltam egyet addig, amíg itthon az első patikában megvettem az eredetit. A kúra mellékes hatásaként később – orvosi ellenőrzés mellett – csökkenthettem a vérhigító gyógyszer-adagomat is, amelyet a szívbetegségem miatt kell szednem.

Szilvi önzetlen ajándékaként fogadják szeretettel eredeti olasz receptjeit:

Tökvirág kisütve

Kettévágni a friss sárga tökvirágokat, amiket előzőleg megtisztítottunk. Vaníliás palacsintatésztát készítünk. Megforgatjuk a palacsinta tésztában, majd forró olajban kisütjük. Melegen fogyasztjuk, nagyon finom…

Padlizsán fűszeresen sütve (dél-olasz étel)

A padlizsánt meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Tetejére fehérborsot, pici pirospaprikát (ha valaki szereti, erőset is tehet), icipici cukrot, őrölt bazsalikomot, vagy majorannát tehetünk. Pici olajban kell megsütni. Mikor majdnem kész, fokhagyma gerezdeket a padlizsán mellé rakni, és együtt sütni. Előételnek finom, főételként krumplipüré illik hozzá.

Calabriai salsa

Nagyon egészséges, könnyű, de kemény fizikai munkát is lehet mellette végezni – 4 személyre

2 fej fokhagymát megtisztítunk, lereszelünk, és olajon megfuttatjuk (lábadozó beteg étrendje esetén a repceolaj javasolt, mert könnyű), lassú tűzön pirítjuk. Egy doboz hámozott paradicsomot (olasz v. német kapható nálunk) egészben elkeverni egy kevés paradicsomlével, vagy paradicsompürével, és hozzáadni a fokhagymás olajhoz. Lassú tűzön kell főzni, oreganoval v. ízlés szerint más fűszerrel ízesíthető. A főzés vége előtt kb 5 dkg margarint vagy vajat belekeverünk – és kész a salsa.

A spagettit személyre szólóan kell kifőzni, és a salsát. A tetejére friss bazsalikom illik. Frissen finom!

Nyers saláta olasz módra

Fejes saláta, jégsaláta, fiatal kelkáposzta.

A megtisztított leveleket kisebb darabokra vágjuk. Sok fokhagymát apróra vágunk és rászórjuk.

Fűszerek: oregano, majoranna, pici só (el is hagyható), pici cukor

Kevés almaecetet, vagy friss citromlét facsarjunk rá, és lehetőleg egy kevés oliva olajjal locsoljuk meg.

Frissen, ropogósan finom!

Ha a testsúlyunkat akarjuk csökkenteni, akkor barna vagy félbarna kenyérrel fő ételként is fogyaszthatjuk.

Erőnlétet ad, és laktat is.

Jó étvágyat!

 

a bejegyzés az Amoenalife magazinban (Ars Hilaris Kft) megjelent írás szerkesztett változata