A piros színű zöldség, ami érett-édesen gyümölcsként is ehető. Gyerekkoromban legalábbis a kertből szedett paradicsom felért egy jóízű gyümölccsel.
Akkor persze még alapvetően zsíros kenyérrel ettük – ma már ez talán szentségtörésnek számít. Mostanában főleg saláták alapanyaga, no meg pizzák, tészták jóízű mártásaként használjuk.
Ha vége felé közeledik a nyár, a paradicsomszezon, akkor következik a befőzés.
A paradicsomlét is sokan fogyasztják üdítőként, de nagyon finom leves, szósz is készíthető belőle.
A paradicsomról az a hír járja, hogy rákmegelőző hatású. Persze abban az esetben, ha nem génmanipuált, és nem érte sok vegyszer. Amerikai vizsgálatok szerint a káposzta és a répa mellett az egyik legjobb élelmiszer a daganatos betegségek, különösen a vastagbélrák megelőzésében
(forrás: Jean Carper: Ételpatika)
Sajtos-kakukkfüves paradicsom
Hozzávalók: 1,2 kg paradicsom, 20 dkg sajt, 4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 4 gerezd fokhagyma,1 teáskanál kakukkfű, esetleg só
A paradicsomokat forró vízbe mártjuk, és héjukat lehúzzuk. Vastagabb karikákra vágjuk. Akkor sózzuk meg enyhén, ha sótlan, vagy kevésbé sós sajttal készítjük az ételt. Kisebb tepsibe vagy jénai tálba egymás mellé tesszük a paradicsomkarikákat, s a sajtszeletkéket. A fokhagymát megzúzzuk, és összekeverjük az olajjal. Ezt locsoljuk rá az étel tetejére. Megszórjuk kakukkfűvel, s 10-15 percre sütőbe tolva összeérleljük ízeit.
Pirítós kenyérrel tálaljuk.
Tipp: Sajt helyett készíthető tofuval is.
Jó tanács! A főtt ételeket mindig nyers zöldséggel díszítve tálaljuk, a díszítés elfogyasztása kötelező! A sajtos-kakukkfüves paradicsomot tálaljuk paprika karikákkal, zöldhagymával, esetleg csíra növénnyel együtt. Így C- vitaminhoz, és hőre bomló fitoanyagokhoz is jut szervezetünk az étkezés folyamán.
És utána egy kis édesség:
Szilvás-diós kásakoszorú
Hozzávalók: 5 dl pehely mix, 8 dl tej, 10 dkg méz (=5 evőkanál méz), 10 dkg dió, 50 dkg szilva, 2 evőkanál kukoricadara, 1 kávéskanál őrölt fahéj, 1/2 kanál őrölt szegfűszeg, 1 kávéskanál őrölt gyömbér, díszítéshez egy fürt szőlő.
A tejben megfőzzük a pelyheket, Ízesítjük a mézzel, a darált dióval, az apróra vágott szilvával, a fűszerekkel. Koszorú formába (vízzel kiöblített kuglof forma) nyomkodjuk. Ha kihűlt, kiborítva szőlővel díszítve tálaljuk.
Ötlet: Ha nincs kuglóf formánk, akkor jénaiban, őzgerinc formában, vagy kisebb tortaformában is kihűthetjük.
a bejegyzés Kisa Judit dietetikus Amoenalife magazinban (Ars Hilaris Kft) megjelent írásának szerkesztett változata
Categories: Táplálkozás Tags: mellműtét után, mit együnk