Kedvencünk, a paradicsom

Kedvencünk, a paradicsom

A pi­ros szí­nű zöld­ség, ami érett-éde­sen gyü­mölcs­ként is ehe­tő. Gye­rek­ko­rom­ban leg­alább­is a kert­ből szedett pa­ra­di­csom fe­lért egy jó­ízű gyü­mölc­­csel.

Ak­kor per­sze még alap­ve­tő­en zsí­ros ke­nyér­rel et­tük – ma már ez ta­lán szent­ség­tö­rés­nek szá­mít. Mos­ta­ná­ban fő­leg sa­lá­ták alap­anya­ga, no meg piz­zák, tész­ták jó­ízű már­tá­sa­ként hasz­nál­juk.

Ha vé­ge fe­lé kö­ze­le­dik a nyár, a pa­ra­di­csom­sze­zon, ak­kor kö­vet­ke­zik a be­fő­zés.

A pa­ra­di­csom­lét is so­kan fo­gyaszt­ják üdí­tő­ként, de na­gyon fi­nom le­ves, szósz is ké­szít­he­tő be­lő­le.

A pa­ra­di­csom­ról az a hír jár­ja, hogy rák­meg­elő­ző ha­tá­sú. Per­sze ab­ban az eset­ben, ha nem gén­ma­ni­pu­ált, és nem ér­te sok vegy­szer. Ame­ri­kai vizs­gá­la­tok sze­rint a ká­posz­ta és a ré­pa mel­lett az egyik leg­jobb élel­mi­szer a da­ga­na­tos be­teg­sé­gek, kü­lö­nö­sen a vas­tag­bél­rák meg­elő­zé­sé­ben

(for­rás: Jean Carper: Étel­pa­ti­ka)

 Sajtos-kakukkfüves paradicsom

Hozzávalók: 1,2 kg paradicsom, 20 dkg sajt, 4 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj, 4 gerezd fokhagyma,1 teáskanál kakukkfű, esetleg só

A pa­ra­di­cso­mo­kat for­ró víz­be márt­juk, és hé­ju­kat le­húz­zuk. Vas­ta­gabb ka­ri­kák­ra vág­juk. Ak­kor sóz­zuk meg eny­hén, ha sót­lan, vagy ke­vés­bé sós sajt­tal ké­szít­jük az ételt. Ki­sebb tep­si­be vagy jé­nai tál­ba egy­más mel­lé tes­­szük a pa­ra­di­csom­ka­ri­ká­kat, s a sajtszeletkéket. A fokhagymát megzúzzuk, és összekeverjük az olajjal. Ezt locsoljuk rá az étel tetejére. Megszórjuk kakukkfűvel, s 10-15 percre sütőbe tolva összeérleljük ízeit.

Pirítós kenyérrel tálaljuk.

Tipp: Sajt helyett készíthető tofuval is.

Jó tanács! A főtt ételeket mindig nyers zöldséggel díszítve tálaljuk, a díszítés elfogyasztása kötelező! A sajtos-kakukkfüves paradicsomot tálaljuk paprika karikákkal, zöldhagymával, esetleg csíra növénnyel együtt. Így C- vitaminhoz, és hőre bomló fitoanyagokhoz is jut szervezetünk az étkezés folyamán.

 

És utána egy kis édesség:

Szil­vás-di­ós ká­sa­ko­szo­rú

Hoz­zá­va­lók: 5 dl pe­hely mix, 8 dl tej, 10 dkg méz (=5 evő­ka­nál méz), 10 dkg dió, 50 dkg szil­va, 2 evő­ka­nál ku­ko­ri­ca­da­ra, 1 ká­vés­ka­nál őrölt fa­héj, 1/2 ka­nál őrölt szeg­fű­szeg, 1 ká­vés­ka­nál őrölt gyöm­bér, dí­szí­tés­hez egy fürt sző­lő.

A tej­ben meg­főz­zük a pely­he­ket, Íze­sít­jük a méz­zel, a da­rált di­ó­val, az ap­ró­ra vá­gott szil­vá­val, a fű­sze­rek­kel. Ko­szo­rú for­má­ba (víz­zel ki­öb­lí­tett kuglof for­ma) nyom­kod­juk. Ha ki­hűlt, ki­bo­rít­va sző­lő­vel dí­szít­ve tá­lal­juk.

Öt­let: Ha nincs kug­lóf for­mánk, ak­kor jé­na­i­ban, őz­ge­rinc for­má­ban, vagy ki­sebb tor­ta­for­má­ban is ki­hűt­het­jük.

 

a bejegyzés Kisa Judit dietetikus  Amoenalife magazinban (Ars Hilaris Kft)  megjelent írásának szerkesztett változata