Hihetetlenül felgyorsult a világ. Az embernek tudatosan rá kell vennie magát, hogy néha megálljon, szusszantson egyet, és elelmélkedjen a történésekről.
Ajándékom egy büféasztal kínálat, melyben megjelenik az elmúlt tíz év táplálkozási kutatási eredménye, hogy még jobban érezzük magunkat a bőrünkben.
Fűszeres sajtos perecek
Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 10 dkg vaj, 10 dkg reszelni való sajt (pl.: trappista, eidami), 1 csapott kiskanál só, 1 csapott kiskanál szódabikarbóna, 1 tojás, 1-1 kiskanál szárított oregáno és bazsalikom, 1 evőkanál natúr ételízesítő (pl.: bio bógríz), 1-2 dl tejföl
A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot, a sót, a szódabikarbónát, a tojást és a fűszereket. Annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy kissé keményebb állagú tésztát kapjunk. Dió nagyságú darabokat szakítunk a tésztából, vékonyra sodorjuk, és perec alakúra formázzuk. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakjuk és 200°C-ra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
Elkészítési idő: 30 perc
Ötlet: Bátran használjunk friss fűszereket, 1-1 evőkanálnyi mennyiségben.
Csokis-mandulás (diós, mogyorós, kókuszos) szuflé
Hozzávalók: 6 db tojás, 10 dkg keserű csokoládé, 6 dkg barna cukor, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál tejszín, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 15 dkg őrölt mandula, vaj a forma kikenéséhez
A csokoládét a mézzel és a tejszínnel gőz fölött felolvasztjuk. Különválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. Összekeverjük a tojás sárgákat az olvasztott csokoládéval, a fahéjjal, a cukorral, a mandulával (aki igazán bűnözni akar, még egy evőkanálnyi finom kakaóport is szitálhat a masszába). Lazán beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Kikent formába tesszük, a 180-200ºC-ra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
Szilvás-mákos sütemény
Hozzávalók: 40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 3 dkg élesztő, 10 dkg vaj, 1 tojás, 20 dkg méz (= 10 evőkanál méz), 5 dl tej, 2 dl tejszín, 30 dkg darált mák, 6 dkg keményítő, 1 kg szilva
1 dl langyos tejben feloldjuk az élesztőt (a morzsolt élesztőt egy kanál segítségével elkeverjük). A lisztet összedolgozzuk 6 dkg vajjal, beletesszük az egész tojást, 5 dkg mézet, s a feloldott élesztőt. Jól gyúrható tésztát dolgozunk ki belőle, s langyos helyre 20-30 percre félretesszük kelni.
A maradék tejet a tejszínnel együtt felmelegítjük, s belefőzzük a mákot. 10 perc pihentetés után belekeverjük a 4 dkg vajat, a maradék mézet, fél deciliter vízzel kikevert keményítőt. Újra átforraljuk, majd hagyjuk kihűlni. A tésztát átgyúrjuk, vékonyra nyújtjuk. Kibélelünk vele egy nagyobb kiolajozott, vagy sütőpapírral bélelt tepsit. Rákenjük a mákos masszát, s tetejét kirakjuk a félbe vágott szilvával. 200ºC-a előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük.
Hideg körtekrém leves Feta sajttal
Hozzávalók: 1 kg körte, 1-2 szál egész fahéj, 4-5 szem szegfűszeg, fél citrom leve, 0,5 dl tejszín, 4 evőkanál méz, 10 dkg Feta (tehén) sajt
A körték 1/3-át magháza nélkül, héjastól apróbb kockákra vágjuk. A többi körtét hámozzuk, magházát eltávolítjuk. 1 liter vízben megfőzzük a fahéjat és a szegfűszeget pár percig rotyogtatjuk a fűszereket, majd eltávolítjuk a vízből. Ezt a fűszeres vizet használjuk a turmixoláshoz. Összeturmixoljuk a hámozott körtét, mézet, vizet, ízlés szerinti citromlevet, tejszínt. Tálaláskor a leveses tányérokba tesszük a felkockázott körtét és Feta sajtot.
a bejegyzés Kisa Judit dietetikus Amoenalife magazinban (Ars Hilaris Kft) megjelent írásának szerkesztett változata
Categories: Táplálkozás Tags: mellműtét után, mit együnk